TİGRİS HABER – Diyarbakır iş mahkemesine dava açan Hasan Yılmaz, kıdem tazminatının yanı sıra, kendisine yapılan mobing nedeniyle 50 bin TL’lik manevi tazminata hak kazandı. Diyarbakır 9’uncu iş mahkemesinin bu kararı, ‘Beyaz yakalılara da mobing’ yapıldığının bir kanıtı olarak değerlendirildi.
Hasan Yılmaz isimli 24 yıllık bankacı, 17 yıl şube müdürlüğü yaptığı özel bankanın yöneticileri tarafından baskı yapılarak, istifaya zorlandı. Emekli olması istenen Yılmaz, baskılara ve mobinglere dayanmadı, istifa etti.
Hasan Yılmaz, istifasının ardından 04.09.2023 tarihinde Diyarbakır İş mahkemesinde dava açtı.
Yılmaz, dava dilekçesinde; banka yöneticileri ve banka yönetimi tarafından yıllarca devam eden sürekli, sistematik, şiddetli ve yoğun oranda mobbing uygulandığını, amiri konumundaki davalı banka yöneticileri tarafından kendisine uygulan baskı ve yıldırma politikası sonucunda çalışma hakkının engellendiğini, kişilik ve onurunun rencide edildiğini, huzursuz edilerek istifaya veya emekliğe zorlandığını ifade etti. Yılmaz, mobbing nedeniyle kendisine ödenmeyen kıdem tazminatını, primlerini ve uğradığı mobbing nedeniyle manevi tazminat ödenmesini talep etti.
Diyarbakır İş mahkemesi, Hasan Yılmaz’ın talebini görüşerek, 08.10.2024 tarihinde karara bağladı. Kararda, Hasan Yılmaz’a, kıdem tazminatına ek olarak 50 bin TL’lik manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Karar, şimdiye kadar örneği olmayan bir karar olarak değerlendirildi. Örnek olmasının yanı sıra emsal teşkil eden Diyarbakır 9.iş mahkemesi kararı, beyaz yakalılara da mobing yapılabileceğini kanıtlayan bir karar oldu.
İstifa ettikten sonra mücadeleyi elden bırakmayarak dava açan Hasan Yılmaz, Hasan Yılmaz, dava sürecini ve sonucu ile ilgili şunları söyledi;
“Bankada yıllardır uygulanan ve çekilmez hale gelen bu mobbing durumu sebebiyle ağır depresyon nedeniyle psikolog desteği aldım, psikolojik tedavi görmek zorunda kaldım. Mobbing ile ilgili olarak Avukatım Özgür Yılmaz Biçen aracılığıyla ilgili kurumlara şikâyette bulundum. Yine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına Şikayette bulundum, hem de İş mahkemesinde dava açtım. Savcılığın soruşturması sürüyor. Ama Diyarbakır İş mahkemesi şikâyetimi karar bağladı.
Benim için en önemli kısım, mobbing nedeniyle verilen cüzi de olsa manevi tazminat miktarıdır. Çünkü Mahkeme böylelikle davalı bankanın yöneticilerinin banka müdürü olarak bana bile mobbing yapılmış olduğunu tespit etti. Buna ilişkin hukuki mücadeleme devam edeceğim.”
Hasan Yılmaz’ın Avukatı Özgür Yılmaz Biçen ise, kararı şu sözlerle değerlendirdi;
“Bu karar şu bakımdan önemli; Türkiye’de mavi yakalılara mobbing yapıldığı herkesçe bilinen bir durum, ama bir banka müdürüne mobbing uygulanması çokça karşılaşılan bir durum değil. Güvencesizlik, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, artık çalışan bütün kesimlere yansımış durumda bu bakımdan verilen kararın bir önemi var.”
Gerekçeli karar emsal olacak
Gerekçeli kararda; ‘‘24 yıllık kıdeme sahip ve özel bir bankada şube müdürü olarak görev yapan birinin, emeklilik hakkını kazanmış olmasına rağmen, herhangi bir alacak talebinde bulunmaksızın ve almaksızın, iş yerinden istifa ederek ayrılması iş ve hayatın olağan akışına uygun görülmemiştir. Bu gerekçelerle davacının mobbing ve hakaretlere maruz kalmasından dolayı haklı nedenle fesih hakkını kullandığına dair üzerine düşün ispat yükünü yerine getirdiğinden kıdem tazminatının kabulüne karar verilmiştir’’ denildi.
Gerekçeli kararın mobing ile ilgili bölümünde ise şu ifadeler yer aldı;
“Davacı, kendisine mobbing uygulandığı iddiası ile iş akdine haklı nedenle son verdiğini, husumetsiz ve yeminli tanık anlatımların da davacı tarafın bu beyanlarıyla örtüştüğü, tanık anlatımlarından özellikle davacının bölge yöneticisi konumundaki amirlerinden hakarete varan şekilde muamele gördüğü ve is yeri yetkililerinin bu duruma kayıtsız kaldığı anlaşılmıştır’’