AMİDA HABER – Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde perakende satış noktalarında kullanılan eski tip POS cihazlarının değiştirilmesi için önemli adımlar atıyor.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır‘da da birçok işletme ve kurum alışverişlerde seyyar pos cihazı kullanmaya devam ediyor.
Ancak bakanlık, 2013 yılında başlattığı uygulama ile eski tip seyyar EFT-POS cihazları ile ödeme kaydedici cihazları birleştirerek yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımını zorunlu hale getirdi.
Bazı işletmelerin eski tip cihazları kullanmaya devam ettiğinin tespit edilmesi üzerine İSE cezai yaptırımlar devreye alındı.
Yeni nesil cihazlar zorunlu hale getirildi
Bakanlık, 30 Aralık 2023’te yayımlanan tebliğle, yeni nesil cihazlara geçiş için son tarihin 1 Temmuz 2024 olduğunu duyurdu. Bu süreçte eski POS cihazlarını kullanmaya devam eden mükellefler ile bu cihazları geri almayan banka ve ödeme kuruluşlarına ceza kesileceği belirtildi. Mükelleflerin cihazları iade etmeleri ve yeni nesil cihazları kullanmaları zorunlu hale getirildi.
200 bin lira ceza verilecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın denetimleri sonucunda eski POS cihazlarını kullanan mükelleflere ciddi yaptırımlar uygulanacak. Bilanço esasına göre defter tutanlara 20 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 10 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca, bu cihazları geri almayan banka ve ödeme kuruluşlarına ise 200 bin lira ceza verilecek.
Ayrıca bakanlık, perakende ticarette kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye kararlılıkla devam edeceğini açıkladı.