Sait BAYRAM’ın Özel Haberi
TİGRİS HABER – Diyarbakır’da sebze ve meyve satışı yapan Abdulgafur Adanır, sebze-meyve fiyatlarının tarladan pazara kadar katlanarak artması nedeniyle ürün almanın imkânsız hale geldiğini belirtti.
Adanır, Çukurova’da yaşadığı sorunları şu sözlerle dile getirdi: “Cumartesi gününden beri buradayım ama paramızla mal alamıyoruz. Tarladan kilogram başına 3 TL işçilik, 3 TL kira ücreti eklenerek elimize geçen bir mandalinayı dahi 31 TL’den almak zorundayız. Elma, nar, karnabahar gibi ürünlerde de durum aynı. Örneğin, 1 kilogram karnabaharı tarladan 40 TL’ye, brokoliyi ise 60-70 TL’ye almak zorundayız. Bu fiyatlarla meyve-sebze almak çok zor. Maalesef bu yıl vitaminsiz kalacağız.”
KARABORSA VE STOKÇULUK ESNAFI VURDU
Fiyat artışlarının sebepleri hakkında görüşlerini paylaşan Adanır, artışların sadece yakıt maliyetine bağlı olmadığını söyledi. Ürünlerin stoklanması ve karaborsa faaliyetlerinin yaygınlaştığına dikkat çeken Adanır, “Devletin buna acilen el atması gerek. Üreticiler ürünleri stokluyor, bu da fiyatları daha da artırıyor. Çukurova gibi bir yerde bile ürün bulmak zorlaştı. Bir kilo nar 40-50 TL, mandalina ve elma 40 TL civarında. Vatandaş evine 5 kilo meyve götüremiyor” dedi.
“SEBZE VE MEYVE BULAMAYABİLİRİZ!”
Adanır, yaşanan durumun pazarcıları da olumsuz etkilediğini belirterek, “Bugün 4 milyon nüfuslu Diyarbakır’ın 1 milyonu meyve-sebze alamıyor. 2-3 bin TL’lik mutfak alışverişi yapmak artık zorlaştı.
Eskiden Çukurova’ya geldiğimizde rahatlıkla kalacak yer bulur, tarladan uygun fiyatlı ürün alırdık. Şimdi arabada yatıyoruz ve fiyatlar kazandığımızdan çok daha fazla. Hal esnafı ve pazarcılar olarak zor bir dönemden geçiyoruz” diye konuştu.
FİYATLAR EL YAKIYOR, VİTAMİN LÜKS OLDU!”
Karaborsacılık ve fahiş fiyatların giderek arttığını vurgulayan Abdulgafur Adanır, devletin piyasadaki bu duruma acil müdahale etmesi gerektiğini dile getirerek,
“Halkın alım gücü düştü, fiyatlar aldı başını gitti. Stokçuluk yüzünden işlerimiz zorlaştı. Birçok esnaf perişan durumda” şeklinde konuştu.