AMİDA HABER– Diyarbakır Ziya Gökalp Anadolu Lisesi Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Ekmekçi duygulandıran bir organizasyona vesile oldu. Dernek Başkanı Ekmekçi, 60 yıl önce ZGL’den muzun olan Diyarbakırlı şair, yazar ve mimar Kadri Göral’ı davet etti, mezun olduğu okula götürerek öğrencilerle buluşturdu.
60 yıl sonra mezun olduğu okulda
60 yıl önce mezun olduğu sıralarda oturan şair Kadri Göral öğrencilere hem anılarını anlattı, hem de son çıkan ‘Oğlum İhsan’ şiirini okudu.
‘Şiddet ve öfkeden uzak durun’
Göral, öğrencilerle buluşmasında Diyarbakır’ın kültüründen ve değerlerinden söz etti. Öğrencilere öğüt niteliğinde tavsiyelerde bulunan Göral, öğrencilik anılarından ve eğitimin öneminden söz ederek, “Yaramazlık yapın ama saygısızlık yapmayın. Tatlı yaramazlıklar yapın. Derslerinize düzenli çalışın. Diyarbakır’ın 10 bin yıllık geçmişi var. Bu kadim kentin insanları bir birini saymalı ve sevmeli. Şiddet ve öfkeden uzak durun” tavsiyesinde bulundu.
Kadri Göral kimdir?
Şair, yazar ve mimar Mehmet Kadri Göral, 5 Ocak 1948’de Diyarbakır‘da dünyaya geldi. Diyarbakır Ziya Gökâlp İlkokulu ve Lisesi’nde eğitim aldıktan sonra, 1971 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu.
2002 yılında emekli oldu
Göral, kariyerine Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde başladı. Burada Mimar, Milli Park Planlama Uzmanı ve Proje Uygulama Müdürü olarak görev yaptıktan sonra, 2002 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1996 ile 2000 yılları arasında Avustralya’nın Sydney şehrinde ikamet eden Göral, burada SBS Radyosunda söyleşilere katıldı ve Başkonsolosluğun kültürel etkinliklerinde şiir dinletileri sundu. Türkiye’de ise radyo ve televizyonlarda sohbet programlarına katıldı, okullarda konferanslar ve şiir dinletileri düzenledi.
1997 yılında, konuşma dilimizdeki İngilizce benzerlikleri sunduğu “Vuşşş…Kele” adlı kitabı yayımlandı. Diyarbakır’ın tarihini, kültürünü ve folklorunu konu alan “Cevahir Çıkını” adlı eseri ise 2009 yılında okuyucularla buluştu.
Mehmet Kadri Göral, 1996 yılında Diyarbakır Tanıtma ve Kültür Vakfı tarafından ödüle layık görüldü. Şiirlerinde Diyarbakır ağzını, folklorunu ve kültürünü büyük bir başarıyla yansıtan Göral, Diyarbakır tarih ve kültürü üzerine de önemli araştırmalar yapmıştır.
Eserleri:
Küçe Kapısı (şiir, 1996)
Vüşşş, Kele (şiir, deneme, inceleme, 1997)
Cevahir Çıkını (Araştırma-inceleme, 2009)
Mehmet Kadri Göral, Diyarbakır’ın kültürel mirasını şiirleri ve yazılarıyla yaşatmaya devam ediyor.