TİGRİS HABER – Paris Kürt Enstitüsü ve Mezopotamya Vakfı, Şair ve Yazar Cegerxwîn’in 40. ölüm yıldönümü nedeniyle Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde anma etkinliği düzenledi. Edebiyatçıların katıldığı anmada konuşan Eş Başkan Bucak, Cegerxwîn yaşamı ve mücadelesiyle Kürtler üzerinde büyük bir etki bıraktığını ifade ederek, “Şiirlerinde Kürtlerin acısını ve özgürlük umudunu dile getirdi. Diğer yandan yaşamı boyunca siyasi çalışmalar yürüttü ve Kürt dili ve kültürü için de mücadele etti. Halkın tüm fikirlerini anlayabilmesi için şiirlerinde Kürtçeyi sade, temiz ve kolay bir üslupla kullandı. Bu da dilimizin gelişmesine sebep oldu. Cegerxwîn’in şiirlerinden birçok beste ve şarkı yapıldı” dedi.
‘Dizelerin Kürtler üzerindeki etkisi hala sürüyor’
Eş Başkan Bucak, Cegerxwîn’in şiirlerinin kendi döneminde siyasi bildiriler gibi halk arasında dolaştığını, dizelerinin Kürtler üzerindeki etkisini hala sürdüğünü ifade etti.
Eş Başkan Bucak, Cegerxwîn’in
“Bülbül sen bilir misin ben kimim
Sen hep özgürsün ama ben tutsağım
Yuvasız ve yurtsuz, dinsiz ve inançsız
Ben Cegerxwîn’im, Kürt genciyim” dörtlüğünü okudu.
‘Dil için yürütülen çalışmalar değerlidir’
“Her Kürdün kalbinin bu şehir için attığını iyi biliyoruz. Bizler bu şehrin eş başkanları olarak, büyük şair Seydayê Cegerxwîn için Diyarbakır’da bir araya gelmekten gurur duyuyoruz.” diyen Bucak, anmanın gerçekleşmesine emek verenlere teşekkür etti.
Bucak, şöyle konuştu: “Paris Kürt Enstitüsü yıllardır Kürt dili ve kültürü üzerine çalışmalar yapıyor; onlara da teşekkür ediyoruz. Enstitünün kurucularından Sayın Joyce Blau bir ay önce vefat etti. Allah rahmet eylesin. Kürt diline olan hizmeti için kendisine minnettarız. Tüm Kürt dili yazarları ve çalışanları, emeğiniz bizim için bir vatan gibidir. Unutulmayacak. Tüm Kürt kurumları ve yayınevleri, sizin emek ve çalışmalarınızı da kutluyoruz. Bu dil için yürütülen çalışmalar, kutsal ve değerli çalışmalardır.”
‘Dil Geliştirme Müdürlüğü’nü yeniden kurduk’
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak, her türlü dil çalışmalarına destek olacaklarını vurgulayan Bucak, “Bu nedenle Dil Geliştirme Müdürlüğü’nü yeniden kurduk. Umarım bu kutsal çalışmanın ortağı oluruz” diye konuştu.
Anma programı, katılımcıların konuşmaları ardından Cegerxwîn’in şiirlerinin seslendirildiği müzik dinletisiyle sona erdi.