AMİDA HABER – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, 1 Ekim 2007’de yaşamını yitiren yazar Mehmed Uzun’un anısına düzenlenen etkinlik kapsamında bir söyleşi ve dengbêj dinletisi gerçekleştirdi. Etkinlik, Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Mehmed Uzun’un edebiyat mirasını ve Kürt edebiyatındaki yerini yeniden hatırlatmak amacıyla yapıldı.
“Mehmed Uzun’un Romanları ve Edebiyatı” Konuşuldu
Söyleşinin moderatörlüğünü Rohat Bulut üstlenirken, konuşmacılar arasında Mehmed Uzun’un yeğeni Zara Uzun, yazarlar Salih Agir Qoseri ve Mahmut İldoğan yer aldı. Söyleşiye, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Çağla Sanay ile Mehmed Uzun’un okurları ve Diyarbakırlı edebiyatçılar katıldı.
Katılımcılar, Kürt edebiyatının mihenk taşı olarak görülen Mehmed Uzun’un romanları, edebi kişiliği ve Kürt dilinin gelişimine olan katkılarını ele aldı. Mehmed Uzun’un eserlerinin, sürgün ve anadilde yazma mücadelesinin bir yansıması olduğu vurgulandı.
“Mehmed Uzun edebiyatı sürgün edebiyatıdır”
Etkinlikte konuşan yazarlar Salih Agir Qoseri ve Mahmut İldoğan, Mehmed Uzun’un yaşamı, eserleri ve anadilde yazım serüvenini anlattı. Qoseri, yazarın İsviçre’de yazarlık hayatına başladığını ve kitaplarını orada yazdığını belirterek, bu nedenle Mehmed Uzun edebiyatının sürgün edebiyatı olduğunu ifade etti.
Erivan Radyosu ve Yasaklı Diller
Mehmed Uzun’un yeğeni Zara Uzun da, yazarın hayatına dair tanıklık ettiği anılarını paylaştı. Kürtçenin yasaklı olduğu dönemlerde Erivan’da Kürtçe yayın yapan Erivan Radyosu’nu dinlerken Mehmed Uzun’un duyduğu hüzne tanıklık ettiğini dile getirdi.
Diyarbakır’da gerçekleşen bu anlamlı etkinlik, Mehmed Uzun’un eserlerinin ve Kürt edebiyatına olan katkılarının unutulmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Mehmet Uzun anısına kılamlar seslendirildi
Mehmed Uzun anısına Dengbêj Evi’nde ise dengbêj dinletisi düzenlendi. Dengbêj dinletisine katılan Dengbêj Hesenê Şilbê, Îbrahîmê Pîrikî, Silhedînê Gozelî ve Keremê Şemo, Amed ve Serhad bölgesine ait kilamlar seslendirdi.