AMİDA HABER- 1147 yılında inşa edilen Tarihi Malabadi Köprüsü, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Şehirde ise bu köprünün kadınlar mı yoksa erkekler tarafından mı yapıldığına dair polemik sürüyor. Peki, bu tarihi köprüyü gerçekten kim inşa etti?
Kadınlar Köprüsü olarak da biliniyor
Diyarbakır’ın Silvan ilçesi yakınlarında Batman Çayı üzerinde bulunan Malabadi Köprüsü, görkemli mimarisi ve taşıdığı efsanelerle yüzyıllardır ayakta duruyor. Osmanlı arşivleri, tarihsel araştırmalar ve UNESCO belgelerine göre, Artuklu Beyliği tarafından 1147 yılında Timurtaş Bin İlgazi tarafından inşa ettirilen bu tarihi köprü, halk arasında “kadınların köprüsü” olarak da biliniyor.
Efsaneye göre “Kadınlar tamamladı”
Malabadi Köprüsü ile ilgili anlatılan efsaneye göre, yapımı sırasında ustalar arasında anlaşmazlıklar ve zorluklar yaşanıyor ve bu durum köprünün inşasını yavaşlatmış. Ancak bölge halkının aktardığına göre, köprünün tamamlanamayacağına inanan ustalar işi bırakınca, bölgedeki cesur ve becerikli kadınlar devreye girerek yapıyı tamamlamayı başarmışlardır. Bu hikâye, özellikle kadın emeğine ve bölgedeki kadınların gücüne vurgu yapmak amacıyla kuşaktan kuşağa aktarılıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor
Efsane, tarihi köprüye duyulan ilgiyi daha da artırarak turistlerin ilgisini çekiyor. Köprünün günümüzde ziyaret edilen nadide mimarisi ise, efsanelerle gerçek tarih arasında bir köprü kuruyor. Diyarbakır ve çevresindeki kültürel miras alanlarından biri olan Malabadi Köprüsü, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor.
Malabadi Köprüsü, hem tarih severlerin hem de yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmaya devam ediyor.