Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri’nin kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan 800 hektarlık bir alan. 8000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve aralıksız tarım yapılan Hevsel Bahçeleri, bölgenin hem zahire deposu hem de dinlenme alanı olarak kullanılmış bin yıllar boyunca. İpek Yolu güzergahında yer alması ve kervanların On Gözlü Köprü’den geçip Hevsel Bahçeleri’nde dinlenerek yollarına devam etmesi nedeniyle de kültürlerin geçiş yolu olmuş.
Hevsel Bahçelerinin bulunduğu Dicle Vadisi, 80’den fazla kuş türünün yanı sıra susamuru, tilki, sansar, sincap ve kirpi gibi birçok hayvana ev sahipliği yapıyor. Göçmen kuşların dinlenme, barınma ve korunma yeri olarak kullandığı bahçede, bölgeye has kuşlar olarak bilinen boz ala mercekler ve pembe göğüslü ötleğenlerin yanı sıra yabani şahin, kızıl şahin, arı şahini, yılan kartalı, gökçe delice, kukumav, kerkenez ve küçük kerkenez gibi yırtıcı kuşlara da yılın hemen hemen her mevsiminde rastlanıyor.
Son zamanlarda Dicle vadisine ve Hevsel bahçeleri bölgesine inşaat molozları döküldüğüne dair basında yazılar çıkıyor. Çöplerin olduğu fotoğraflar paylaşılıyor. Görüntüler yürek yakıcı cinsten. İnsanlık adına bu kadar önemli bir alan bunu hak etmiyor. Belediye illa bir şeyler yapıyor lakin biraz daha etkin çalışılması lazım gibi.
Yıllar önce nehrin kenarına duvar örüp alanı ıslah edeceğiz dediğinde dönemin kayyımına şunu söylemiştim:” Burada yüzlerce canlı var, bunların habitatlarına lütfen müdahale etmeyin. Hevsel bahçelerini orijinal haliyle koruyun. Koruyun ki geleceğe taşınsın”
Hevsel bahçelerini korumak, orada üretimin ve arzın devam etmesi Hevsel’i korumak açısından önemli. Diyarbakır Hevsel’le Diyarbakır. Oradaki canlılara bir hayat borçluyuz. Hevsel ölürse şehrin nefes borusu kesilir. Büyükşehir belediyemiz orayı koruyup kollamalı. Bu Diyarbakır’ın isteği Belediyemizin görevi. Vesselam.