AMİDA HABER – Kilis’te Eylül ayıyla birlikte üzüm hasadı başladı ve bu hasatla birlikte kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan cevizli sucuğun yapımına başlandı. Cevizli sucuğun yapım süreci, hasat edilen üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen üzüm suyunun, büyük kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılarak pekmez haline getirilmesiyle başlıyor. Elde edilen pekmeze, ipliklere dizilmiş ceviz, fıstık ve badem batırılarak, güneşte kurutularak sucuk haline getiriliyor.
“Bir sezonda 20 ton üretiliyor”
Kilis Ziraat Odası Başkanı Güven Özdemir, bu yıl rekolte ve fiyatların düşük olması nedeniyle çiftçilerin alternatif ürün olarak üzüme yöneldiğini belirtti. Özdemir, “Kentin çeşitli yerlerindeki üzümler, odun ateşinde kaynatarak koyu kıvamlı pekmez haline getiriliyor. Kilis’te sezon boyunca 20 ton sucuk üretimi yapılmaktadır. Üretilen ürünler, Türkiye’nin her tarafına gönderiliyor” dedi.
“Artık bölgeye ihraç ediyoruz”
Sucuk üreticisi Uğur Özmaya ise, “Eskiden sadece evimiz için yapardık, şimdi artan talep nedeniyle her bölgeye gönderiyoruz” dedi. Özmaya, bağ bozumunun ardından toplanan üzümlerin suyunu kazanlarda kaynatarak pekmez, pestil ve sucuk yaptıklarını vurgulayarak, “Üzümler, makinada çekildikten sonra süzülüyor ve nişasta ile karıştırılıp büyük ocaklarda hazırlanıyor. İplere tek tek nakış gibi işlediğimiz badem, fıstık ve cevizi pekmeze birleştirerek güneş altında 3 ile 4 gün bekletiyoruz” şeklinde konuştu.