AMİDA HABER – Diyarbakır’da sofraların vazgeçilmezi ve şifa kaynağı olarak bilinen yeşil zeytinin hasadı tamamlandı. Mevsimsel hasadın ardından, zeytinler pazarlarda ve tezgahlarda yerini almaya başladı. Diyarbakır’ın çeşitli pazarlarında satılan yeşil zeytinin kilogram fiyatı ise 50 ile 70 TL arasında değişiyor.
Diyarbakırlılar, zeytinleri genellikle torbalar halinde satın alarak, evlerinde çeşitli işlemlerden geçiriyor. Çoğu kişi, zeytini tuzlayıp soslayarak ya da salatalarda kullanarak tüketiyor.
Önemli bir geçim kaynağı
Derik İlçesi’nden gelen zeytinler, Diyarbakır’ın en çok tercih edilenlerinden. Her yıl sabit bir müşteri kitlesine sahip olan zeytin satıcıları, bu yıl daha fazla talep olduğunu belirtiyor. Derik zeytini, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlık açısından da faydalı özellikleriyle dikkat çekiyor.
Şifa deposu
Derik zeytininin faydaları, bölge halkı tarafından sıkça vurgulanıyor. Şifa deposu olarak kabul edilen bu zeytin, özellikle içerdiği antioksidanlar ve sağlıklı yağlar sayesinde, halk arasında pek çok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor.
Mardin’in Derik ilçesinde üretilen zeytinler, en çok Diyarbakır’da tüketiliyor. Diyarbakır’da Derik zeytini, genellikle çiğ olarak satılıyor. Zeytin alıcıları, bu taze zeytinleri aldıktan sonra, üzerine tuz ekleyip soslayarak lezzetini artırıyor.
Zeytin, Diyarbakırlıların sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar hemen her öğünde sofralarında yer buluyor. Derik zeytininin ise, yurt içi ve yurt dışındaki prestiji her geçen yıl artıyor.
Uluslararası alanda tanınmaya başladı
Derik zeytininin kalitesi yalnızca yerel değil, uluslararası alanda da takdir topluyor. 3 yıl önce, Derik’te üretilen zeytinyağı, İngiltere’de düzenlenen bir yarışmada ödül kazanmıştı. Derik zeytininden elde edilen zeytinyağının, özel bir şirketin markasıyla gönderildiği İngiltere’de 3 yıl önce düzenlenen “Londra Uluslararası Zeytinyağları Yarışması”nda altın madalyaya, Japonya’da 2 yıl önce gerçekleştirilen “Japon Prize Uluslararası Yarışması”nda da ikincilik ödülüne layık görülmesi, hem zeytine hem de yağına ilgiyi ve talebi artırdı.